top of page
  • Writer's pictureBeatrice Garvey

5 saker att tänka på innan en produktfotografering

Planerar du en fotografering för produkter? Då är detta ett inlägg som du måste läsa.

Efter flera år som produktfotograf / produktstylist och grundare av några e-handelsbutiker har jag lärt mig ett och annat om just produktfotografering och vad man ska tänka på innan man sätter igång.


Det här inlägget kommer passa både dig som fotograf men även dig som beställare av produktbilder. Om du varken är fotograf eller beställare utan du ska fotografera dina egna produkter kan jag rekommendera dig att läsa detta inlägg (Att börja fotografera produkter).Tips om Produktfotografering

Okej, nu sätter vi igång!


Syftet av produktfotograferingen

Första och den grundläggande frågan är - vad ska bilderna användas för? Denna fråga innefattar delfrågor för att få ut det mest användbara svaret. Du kommer märka att du har ett tydligt svar på denna fråga efter att du gått igenom frågorna nedan.


Vilken typ av produktbilder?

Är det rena produktbilder som ska upp på hemsidan? Då menar jag produktbilder med vit bakgrund eller frilagda produktbilder bilder. Nu med AI kan dessa produktbilder faktiskt vara väldigt användbara (Mer om det i ett annat inlägg). Eller är det lifestyle bilder som skapar en känsla kring varumärket och produkten?


Vem är målgruppen?

Ett varumärke kan ha flera olika målgrupper inom sin primära målgrupp, detta kallas för att segmentera målgruppen. Utifrån denna frågeställning kan vi bla. klargöra vilka typer av modeller och rekvisita vi ska ha.


Vart kommer du publicera produktbilderna?

Vart kommer bilderna publiceras? Är det huvudsakligen för sociala medier så som Instagram, Facebook, Pinterest, TIKTOK? Detta är viktigt då det hjälper fotografen att veta bla. vilket format ni önskar att ha era bilder i. Detta kommer även ge dig en starkare förståelse kring vilken typ av produktbild du bör ha. Ännu en grej att ha i åtanke är om ni brukar vilja skriva text i bilderna, se då till att ha negativt utrymme i bilderna där texten får plats och balanserar upp bilden.

Vart i köpresan är kunden?

Vilken känsla vill vi förmedla med bilderna? Ska bilderna vara inspirerande, konversationsstartande eller konventeringsdrivande? Vart i köpresan kommer bilderna vara? Denna fråga kan kännas lite svår. Men låt mig förklara. Oftast används bilderna i marknadsföringssyfte och man vill konvertera i slutändan, alltså vi vill sälja produkten. Men när man säljer en produkt går kunden oftast igenom en säljtratt "sales funnel". Detta betyder att kunden behöver olika budskap beroende på i vilken del av säljtratten kunden befinner sig i. Detta löser man oftast med text men det kan även vara bra att tänka igenom hur man vill att produkten ska presenteras för en helt ny kund som först ska förstå ert varumärke till att ha en mogen kund som är redo att köpa produkten.


Vad vill du förmedla med bilderna?

Utifrån svaren du fått kommer du nu känna dig mer säker på vilka typer av produktbilder du faktiskt behöver. Detta kommer generar till att du får en mer användbar bildbank i slutändan med flera olika typer av produktbilder.


Produktfotografering hudvård


Jag hoppas att detta inlägg gav dig lite mer att fundera på och kommer hjälpa dig att ta fram skarpare produktbilder för syftet ni kommer använda dem för.


Är du sugen på att få mer fotografering och markandsföringstips från mig? Signa up dig på mitt nyhetsbrev så får du dem rakt in i din inkorg.
Comments


bottom of page